iti spun cum fac eu, am o bormasina, am cumparat perie cu smilgher pentru bormasina, si am ascutit super bine, peria am tinut-o 10 min in apa, si-ti tine cineva bormasina dreapta sau o bagi menghina sa nu vibreze.
Pentru posesorii de MANUAL GRAFTER 3 TOOL-am disponibile pentru vanzare:un COMPLEMENTARY MANUAL GRAFTING,una lama in U si una lama in V.Contact 0238450801-0730422686
Dupa cum se anunta vremea din data de 7-8 martie se poate incepe altoirea (nu uitati luativa mladite inainte sa fie prea tarziu , mai ales la cais si piersic ) . eu am un grafter berni si sunt multumit de el , cei mai grosi ii altoiesc ori crapat ori in cap cu ramura detasata uitativa pe youtube sunt multe acolo si explicate frumos
Pentru a nu fi prea tarziu , altoirea se poate efectua pe etape cu altoi recoltati direct, in urmatoarea ordine: piersic, migdal,nectarin,cires,visin,cais,par,gutui,mar si prun. Daca mugurii se maresc, se folosesc lastari pastrati la frigider,in beciuri racoroase sau ingropati in locuri umbrite. Pentru a nu strica lamele aparatului de altoit sau ale briceagului ,portaltoii si altoii nu trebuie sa fie murdari de pamant sau nisip. Am observat la imagini foto si la comentarii ca se fac altoiri intre specii care nu au compatibilitate intre ele (Nu : mar pe par, par pe mar, cires pe corcodus, par pe corcodus, mar si par pe gutui, anumite soiuri de par pe gutui, iar ciresul pe visin se usuca dupa cativa ani pentru ca se dezvolta mai mult decat portaltoiul)
Mersi de informatii.Si eu am vazut altoiri care desi sunt compatibil oarecum, nu e bine dupa parerea mea cires in visin sau pe corcodus etc , se prind da nu rezista mult cel putin eu asa am patit , am avut altoit un cires in corcodus si dupa 6-7 ani sa uscat din senin .. Acuma fiecare sa faca cum vrea parerea mea e ca nu e bine .
Din 7 ciresi(soiuri diferite) altoiti pe visin si plantati pentru mine ,5 s-au uscat dupa vreo 5-6 ani din senin iar ceilalti 2 nu formeaza lastari anuali si multe ramuri pe care se formeaza fructele se usuca. Parul care nu este compatibil pe gutui produce fructe la doi ani dupa altoire,nu mai creste,nu are lastari,are numai ramuri de rod care se rup usor si se usuca. La mine mai este o problema ciudata la altoirea piersicului - in gradina am un piersic care nu este altoit si produce piersici rosii (interiorul este ca sfecla rosie) si din samburii ramasi prin gradina rasar zeci de pomisori pe care -i folosesc la altoit cu lastari de piersici. Procentul de prindere la altoire este cam 10% si nu stiu de ce !!!
eu nu am altoit in piersic anu asta o sa incerc ca am multi pui pe sub ei, nu stiu ce sa zic din ce cauza nu se prind ... altoieste pe corcodus e mult mai bine, cu piersici nu ma prea pricep am cativa pe corcodus altoiti vreo 10 atat .. Am livada de caisi si peri .caisi ii altoiesc in corcodus si se prind 80-90% si parul pe par salbatic (paduret, dinala ce face pere mici, mici )doar ca ii gasesti greu e bine sa ai pepiniera daca vrei cantitati mari ca altcuma te chinui de numa sa cauti sa ii scoti si asa mai departe. Ma ocup doar de 2 ani dar m-am pus tare pe treaba .. oricum mai am multe de invatat si asa :) ma bucur cand imi da cineva sfaturi.Am si piersic nealtoit care face piersici mari... nu stiu de unde a rasarit se poate sa fie productiv? Sau un an ii merge bine si altu face piersici mici?
Am si eu piersic nealtoit care produce in fiecare an piersici foarte mari,zemoase si gustoase(sunt piersicile care-mi plac cel mai mult,dupa acelea de la Constanta)La piersic nu stiu daca e bine sa fac taieri de primavara sau nu,multe ramuri din coroana se usuca si in fiecare an o parte din frunze se maresc, se ingroasa si au forma de lingura.Parul paduret se gaseste greu si se scoate greu pentru ca are radacina adanca, cum e morcovul .Plantat si altoit in pepiniera nu trebuie lasat sa creasca prea mare pentru ca nu se mai poate scoate.Cat de mare este livada de caisi si peri? Este imprejmuita?Eu am vreo 10 ha de teren fara gard, in zona de deal mai izolata,unde am plantat sute de pomi din care nu prea am niciunul in stare buna-sunt stricati de iepuri,caprioare si animalele oamenilor lasate liber.Ce forma au perii la coroana?Eu i-am lasat fara ax central(ca sa nu creasca prea inalti) si in urma taierilor se incarca foarte mult spre interior de lastari lungi ca o nuia si grosi pe care trebuie sa-i elimin in fiecare an.
Perioada optima pentru altoirea in despicatura este jumatatea lunii martie pana la jumatatea lunii aprilie (pana incep sa se mareasca mugurii) in functie de evolutia timpului(sa nu ploua , sa nu fie noroi in gradina sau pepiniera, noaptea sa nu fie temperaturi mai mici de 0 grade ,iar ziua temperatura sa fie peste 10-15 grade ) De vreo 20 de ani am o mica pepiniera de aproximativ 1000 portaltoi( marimi si specii diferite)din care altoiesc in fiecare primavara cam jumatate in despicatura,restul fiind lasati sa mai creasca . Din toamna pana primavara vand , de acasa, pomii altoiti si completez golurile cu portaltoi. Pentru acum mi-am cumparat trei tipuri de aparate pentru altoit italiene pe care le- am si testat, in joaca : Berni,Grafter Tools si Grafter Complementar. Cele doua tipuri taie cam la fel ramurile de 0.5-1.2 cm., foarte greu sau deloc ramurile de 1.5 cm. maxim .Complementarul merge la portaltoiul numai cu grosimea de 3-4.5 cm (de la 1.2 la 4.5 cm., singurul aparat din lumea asta ramane mana !). Lama in V taie mai usor ca lama omega ,iar aceasta din urma nu se poate folosi la grosimea de 0.5 cm. Dupa utilizare ,lamele se scot din aparat,se curata, se usuca si se introduc in ulei. Clestele nou nu face taietura comleta pana cand lama nu formeaza canal in placuta de plastic, motiv pentru care nestiitorii spun ca aparatele nu sunt bune. Recomand Berni pentru un bun raport calitate pret si Grafter Tools pentru persoanele mai pretentioase(calitativ mai bun ,dar pret aproape dublu).
Am primit din Italia cateva aparate pentru altoit pomi si vita de vie. Am disponibile pentru vanzare 2 bucati model "INNESTATRICE UNIVERSALE"(BERNI sau NERA), negru cu 3 lame. Telefon 0238 450 801 sau 0730 42 26 86 .
Cu bunavointa voastra as avea de pus o intrebare. Se prinde un altoi de mar in portaltoi de prun? Imi povestea cineva ca poti afla compatibilitatea intre pomi daca stii denuirea in Latina a speciei sau familiei din care face parte. Daca as fi tinut minte sau cascam bine urechile.....:)
Si inca ceva prietene.
La altoirea in pana sau sub coaja, se lasa 2- maxim 3 muguri.
Altoiul lung are cel putin 2 dezavantaje:
1. Consuma multa hrana (ori hrana este deja limitata pentru ca este vorba despre un proces de calcifiere si acceptare).
2. Coroana este greu de realizat pentru ca nu stii care muguri vor fi favorizati din multimea lasata pe tija lunga.
Spor la puisori de pom.
Salut.
1. Vad niste altoiri de cais in pana.
Incerc sa iti spun ca prezenta florilor in altoi este un semn rau. De regula acei altoi se usuca - mai ales la cais, cires si visin, pentru ca pe portiunea de muguri florali rar exista si muguri de frunza.
Dar se poate intamla sa fie.
Fereste-te insa de mugurii florali (rotunzi).
Mugurele de frunza este ascutit si mai mic. Poate fi identificat foarte usor.
2. Am vazut si niste altoi in chip.
Metoda da oarecum randament insa este destinata celor cu mare experienta pentru ca trebuie facute fasonarile foarte repede si cat mai exacte, ceea ce pentru neexperimentati este mai dificil.
Te rog sa incerci si altoirea in platca sau in inel.
randamentul de prindere este de peste 95% iar suturile sint de o calitate net superioara altoirii chip.
3. Regina metodelor de altoire ramane insa copulatia avansata (manuala) sau altoirea in omega cu aparat.
Ambele metode dau un randament de peste 95%.
Este vorba insa despre faptul ca pomii altoiti prin aceste metode pot intra pe rod in anul imediat urmator altoirii.
Deasemenea vigurozitatea altoiului este net superioara si incomparabila cu restul metodelor de altoire.
Ai o gradina frumoasa, ingrijita.
Pomii la fel.
Se vede. Multe, foarte multe sperimente.
Felicitari.
Inca ceva.
Vezi ca in loc de rafie poti folosi folie autoadeziva alimentara.
Iei un sul de folie si il tai cu un cutit foarte bine ascutit in role (ca izolier-manda) dar cu latimea de 2-2,5 cm.
Important este ca se poate da cu aceasta direct peste mugure, cupa legare facand cu caterul sa cutitul de altoit o mica incizie in dreptul mugurelui.
Eu sunt mai multumit de aceasta banda care este si mai ieftina si mai eficienta.
Spor la puisori de pomi.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.